I godt moden alder fant jeg ut at dersom jeg ville spise gode brød måtte jeg lage dem selv. Etter prøving og feiling og en julegavebok om faget ble bakeriet etablert i oktober 2014.
Bakeriets filosofi er at vi skal bruke de beste råvarene for å få de beste resultatene. Dette lærte jeg i barndommen og oppveksten på gården Tollefsrud hvor vi drev hotell. Min mor, Gunvor Laura Mathea, var kjent for sine kokekunster og laget utsøkte, klassiske retter hvor sausene dampet av god kraft og fløte. Alltid rause porsjoner med nok påfyll til alle var gode og mette. Faren min, Bjørn Melvin, var en gründer i sjel og sinn. Han kom til dalen fordi han så de store ressursene i skogene og mente at tømmeret måtte foredles i dalen og at en større del av verdiene skulle bli igjen lokalsamfunnet. Derfor var han en av initiativtakerne til å starte Begna Bruk som i dag er et av landets største og veldrevne sagbruk.
Bakeriet i Bagn startet i et gammelt, nedlagt bakeri hvor det sto en steinovn fra 1942. Denne ble restaurert og hjalp oss i gang. Etter to år hadde vi vokst ut av disse lokalene og ønsket å flytte til de gamle Samvirkelagslokalene rett over gata. Her var det ingen steinovn! Det fant vi på nettet. En «Agderovn» fra 1957 som sto i et gammelt bakeri i Fresvik i Sogn. Vi brukte fire dager på å demontere ovnen, stein for stein. Tre turer med bil og henger måtte til for å frakte 5 tonn ildfast murstein og stål. Ovnen ble bygget opp igjen i det nye lokalet. Den fungerte perfekt til å fremskaffe deilig bakverk slik den gjorde i bakeriet til Stokkenes i Fresvik.
Vi var så heldige å få kontakt med en ungarsk baker, Ferenc, som har vært med fra starten. Helt tilfeldig! I januar 2014 var han med sin kone på ansettelsesintervju som ble gjennomført av min kone. På slutten av intervjuet ble det avdekket at Ferenc var baker. «Ja, men da kan du få jobb hos mannen min. Han skal starte et bakeri!» sa Laila på bakgrunn av at jeg i et anfall av blind optimisme hadde sagt at jeg har lyst til å starte – et bakeri.
Etter hvert har vi utvidet arbeidsstokken og har nå 14 ansatte som utfører ca. 6 årsverk. Vi har nesten bare ansatte med utenlandsk opprinnelse. Det har blitt bedriftens grunntanke om å gi arbeid og tilføre en del til identiteten til dem som kommer fra ufred i andre land. De er mennesker som deg og meg. Strever med hverdagen og livene sine.
På veien mot etableringen har jeg fått uvurderlig hjelp og støtte fra Morten Schakenda i Bakeriet i Lom og Andre Løvaas i NOFIMA
Jeg har ikke bakefaglig bakgrunn, men et brennende ønske om å lage produkter med kvalitet lik hjemmebakst.
Vi har nå lagt ned bakeriet i Bagn som produksjonssted og flyttet denne til Fagernes. I den forbindelse har vi også fornyet vårt navn og logo til Bakeriet i Valdres
Velkommen til herlige gjærlige opplevelser hos Bakeriet i Valdres!
Med vennlig hilsen
Helge Gjerdalen Holte
Grunnlegger og eier av Bakeriet i Bagn
- Vi tilsetter tid og tålmodighet derfor trenger vi ikke ekstra gluten til å framskynde prosessene.
- Vi bruker surdeig i alle brødproduktene samt en liten klump med gjær for å ha en viss kontroll på hevingen.
- Vi lar brøddeigene modne på kjøl i ca. 20 timer og håndterer dem 6-7 ganger.
Du vil smake hvorfor!
Prosessene hjelper til å framheve smakene. For å få gode smaker må vi bruke gode, velsmakende ingredienser. Derfor bruker vi smør og helmelk i kakene.
Derfor er det lys i vinduene i bakeriet nesten hele døgnet.